Welkom op dit blog over ons leven op Brénazet in hartje Frankrijk! Op dit blog kom je vanalles tegen wat ons bezighoudt.
Kerststal
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Ons kerststalletje is dit jaar een beetje groot uitgevallen; er moet namelijk een paard in passen. Nog net niet klaar voor de Kerst maar Gatsby zit er warmpjes bij in het nieuwe jaar!
Sinds de kerstvakantie geven wij Igor thuis les. De Franse school resoneert niet met hem en hij had weinig aansluiting met de kinderen. Het heeft lang geduurd voor we deze beslissing daadwerkelijk hebben genomen. Een school heeft heel wat te bieden aan faciliteiten, omgang met andere kinderen, leraren die gespecialiseerd zijn in hun vak, leerzame uitstapjes, naschoolse activiteiten zoals koor en theater. Ron en ik komen uit het onderwijs en wij hadden niets tegen school. We waren er beiden van overtuigd dat scholing goed was voor kinderen en dat de school je voorbereid op de maatschappij. In Nederland zaten mijn kinderen op de Rudolf Steiner School in Haarlem en ze hadden het er enorm naar de zin. Ik vond de vrije school in Haarlem ook heel erg fijn en we hebben er veel vrienden gemaakt.
Een kort verhaal over hoe het is om naar Frankrijk te emigreren, ik heb dit geschreven in 2011 dus het een en ander is wel veranderd, de kinderen zijn volwassen en het huis uit maar we wonen hier nog steeds met plezier! Ik sta om kwart voor 7 op, maak de houtkachel aan, doe 3 zonnegroetjes op mijn yogamat, dek de tafel en ga met mijn zoon Igor van bijna 13 jaar 10 minuutjes mediteren. Om kwart voor 8 gaat hij op de fiets naar de schoolbus, ik geef de kippen eten. De zon komt bijna op en de oostelijke horizon kleurt diep roze, ik sta even stil en zie hoe de kale eikenboom zwart afsteekt tegen de kleurrijke achtergrond. Wanneer de zon 's avonds weer ondergaat, nu al om half 6 in deze periode van het jaar, het is 3 weken voor kerst, kan er buiten niets meer gedaan worden, het wordt aardedonker maar dan is de sterrenhemel een ware attractie, een moment om nog even tot rust te komen met een biertje op een stoel voor het huis. Zo vind ik Ron bijna iedere avond. Is het volle maan dan kun ...
Vandaag heb ik Miso gemaakt. Dit heb ik geleerd van onze Japanse vrienden die hier vorige zomer waren om ons te helpen. Het is een Japanse gefermenteerde pasta van soyabonen en rijst. Het is niet moeilijk om te maken maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Nu moet de pot met Miso een half jaar staan daarna is hij klaar om te worden gebruikt. De ingredienten zijn: 1 kilo Soyabonen, 1 kilo Kooji (gefermenteerde rijst) een potje ongepasteuriseerde miso en 400 gram Zout. De bonen heb ik een nacht geweekt en gekookt. Ik heb ze fijngemaakt tot een smeuige puree. De kooji en de zout samen gekneed en vervolgens alles bij elkaar gedaan. Daarna komt een bijzonder moment: ballen rollen van de miso en in de pot gooien! Toen de pot helemaal vol zat, heb ik hem hermetisch af gesloten met plastic folie en een binnen deksel. Daarop kwam een gewicht. Van miso kun je lekkere misosoep maken maar ik vind miso ook heel lekker in sausjes voor over de salade en in houmus of door gewokte groe...
Reacties
Een reactie posten