Tiffin

De laatste keer dat wij samen in India waren is 21 jaar geleden;
Nikola zat toen in mijn buik. Ik ben dankbaar voor deze mooie tijd samen met
deze bijzondere jonge mens die mijn zoon is.
India, zoveel avonturen en zoveel mooie
dingen om over te schrijven. Laat ik maar beginnen met het eten. Het heerlijke
Indiase eten waar we iedere dag weer van genoten. Natuurlijk heb ik me weer
laten inspireren en als je van plan bent om naar Brénazet te komen dan kun je
weer allerlei nieuwe hapjes, “tiffin” verwachten. “Tiffin” komt voort uit het
engelse woord “tiffing” uit de koloniale periode hetgeen eten en drinken
buiten de maaltijd betekende. In Zuid India betekent het dus snack of
tussendoortje, in de rest van India betekent het de verpakte lunch in de
beroemde metalen lunchbox (ofwel tiffin carrier) die de “dabawallas” of
“tiffin wallahs” rondbrengen. In de mooie film : The Lunchbox. zie je hoe dit
ongelooflijke systeem werkt.
![]() |
(South Indian Tali) |
In de luchthaven van Chennai vond ik in een heel fijne
boekwinkel een verrukkelijk kookboek: Tiffin van Rukmini
Srinivas.
Een melange van jeugdherinneringen en recepten. Ik geniet van de
levensverhalen en ben de recepten aan het uitproberen. Het
resultaat vind ik nog beter dan de heerlijkheden die ik in India heb
geproefd! Zoals altijd moet ik er altijd wat aan veranderen: ik heb
kikkererwtenmeel gebruikt en ik heb de wortels rauw gelaten.
(tiffin carrier) |
Samosa’s
Nodig: Wok, olie om in te frituren, een deegroller, een soepkom
1 kop bloem
1 kop bessan (tot meel fijngemalen kikkererwten, ik doe dat
gewoon in de keukenmachine, kikkererwtenmeel is ook te koop)
1 theelepel zout
4 eetlepels gesmolten boter of olie
1 eetlepel yoghurt of soyayoghurt of
soyaroom
6 eetlepels water (of iets meer als het deeg te droog blijkt)
Mix de boter of olie met het meel en het zout tot een kruimig
geheel. Voeg de andere ingrediënten toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak in
plastic en laat het deeg rusten in de koelkast.
De vulling
1 kop erwten, gekookt
3 middel grote gekookte aardappelen
2 kleine wortels, schoongemaakt en geraspt (ongeveer een halve
kop)
1 theelepel komijnzaad
1theelepel korianderzaad, fijngemaakt in de vijzel
1 theelepel geraspte gember
1 rood pepertje
1 theelepel Garam Masala
een handvol mint en peterselie of natuurlijk korianderblaadjes
(vind ik zelf heerlijk maar daarover zijn de meningen verdeeld)
1 theelepel citroensap
zout
Warm de wok met zo’n twee eetlepels olie (of ghee). Voeg
komijnzaad en korianderzaad toe. Daarna de rest van de specerijen en vervolgens
de aardappels, doperwten, de geraspte wortelen, groene kruiden, zout en
citroensap. Even roerbakken en het gas uitdoen.
Hoe maak je de samosa’s?
Rol het deeg uit en gebruik bijvoorbeeld een soepkommetje om een
grote cirkel van liefst 15 cm uit te snijden. Snijd deze cirkel in tweeën. Maak
van een halve cirkel één samosa: de rechte rand nat maken en op elkaarplakken.
Je krijgt een trechtertje, een soort frietzakje. Vul dit zakje met het
aardappelmengsel en maak de bovenkant dicht door de rand om te krullen. Frituur
de samosa’s met een paar tegelijk in de hete olie in de wok. Je kunt
ook speciale vormpjes gebruiken, heel handig dan zien ze er zo uit:
En dat ze lekker smaken dat kun je wel zien…
Reacties
Een reactie posten