Berichten van het dak en uit de keuken

Ron en Leo 2 [528]Geen straf hoor om nu op het dak te moeten werken! Ron, geholpen door buurman Leo, is nu met het laatste stuk dak bezig van dit jaar. Voor de Kerst moet het af, dan gaan we een weekje naar Nederland “op tournee”.

Eerst naar familie in Brabant. Dit jaar doen we ook Friesland aan, een nachtje in Dokkum logeren in een B&B en een dagje Leeuwarden. Op bezoek bij vrienden. Dan richting Zutphen, over die stad hoor ik zoveel goeds maar vooral omdat Anna er in de buurt woont. Ron gaat dan alvast naar Haarlem. Oud en nieuw en de Nieuwjaarsduik doen we in Den Haag. De jongens hebben natuurlijk hun eigen reisschema en er gaat ook weer een Franse vriend mee, deze keer een vriend van Nikola.

Het is hier heerlijk rustig, mooi zonnig en het enige dat ik moet doen is zo nu en dan een reservering maken voor 2014. Een beetje aanrommelen met de pony’s, wandelen met de hond, met Igor naar het zwembad of helpen met zijn thuisschoolwerk. Hij wordt immers nog steeds thuis onderwezen tot ieders voldoening. Volgend jaar zal hij naar een lyceum gaan, dat zal wel heel erg wennen worden voor ons allemaal. Daarnaast ben ik, zoals altijd, druk in de keuken bezig. Voor de verjaardag van Igor en Sinterklaas weer van allerlei lekkers gemaakt, de gevulde speculaas van eigen recept was een toppertje en daar geef ik graag het recept van, veganistisch als je de roomboter door kokosolie vervangt.

wie zoet is...Gevulde Speculaas (rechts in groene schaal)

Ingrediënten

Deeg:

150 gram boekweitmeel
150 gram lupinemeel

150 gram roomboter in blokjes of kokosolie
1 eetlepel speculaaskruiden (ik heb kaneel, kruidnagel, gember en kardemom gebruikt)
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1 eetlepel appelazijn

± 50 ml water
1 eetlepel ahornsiroop

snuf zout en een paar druppels stevia

Vulling:

150 gr dadels zonder pit
150 gram gemalen amandelen
1 appel
50 gram boter of kokosolie
(eventueel nog wat stevia toevoegen of ahornsiroop voor de liefhebbers van heel zoet)

Geschaafde amandelen om te versieren

Meng de ingrediënten voor het  het deeg en rol het deeg uit tot een grote lap.
Meng en blender de ingrediënten voor de vulling in de blender tot je een gladde consistentie krijgt.

Ga dan te werk zoals bij de appelstrudel. Doordat dit deeg geen gluten bevat is het veel moeilijker om er een mooie strudel van te maken. Dat maakt niet zoveel uit, als hij uit de oven komt ziet het er allemaal prachtig uit. Strijk wat water over de het deeg en versier met amandelen voor je hem in de oven zet. Ongeveer 3 kwartier in een oven van 180 graden.

 

l

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Franse schoolsysteem versus thuisonderwijs

Zelf Miso maken

Goechala trek in Sikkim