Zelf yoghurt maken

Nikola maakte voor ons in India heerlijk ontbijt met "Kurt". Dat is verrukkelijke yoghurt. Veel lekkerder dan de yoghurt die we hier kunnen kopen. En trouwens, in Frankrijk komt het altijd in van die kleine plastic bekertjes, al dat afval staat me tegen. Ik ben gaan experimenteren, het lukte aardig maar ik vond het nog niet perfect om verschillende redenen. Uiteindelijk kreeg ik het recept van Sheela, een Indiase dame die ik bij het Vipassana centrum Dhamma Mahi ontmoette. Het is heel gemakkelijk en smaakt precies zo lekker als de kurt in India. Yoghurt is als het ware al voor verteerd door de bacterieën dus gemakkelijker te verteren dan melk.

Het beste is rauwe melk van de boer te gebruiken maar anders volle biologische melk. 

Neem 3 extra grote jampotten van ongeveer 700 ml. voor 2 liter melk.

Steriliseer de potten omgekeerd met de deksels er los bij in een laagje water in de snelkookpan. Verwarm ondertussen de melk tot 90 graden en laat de melk afkoelen tot 50 à 55 graden. Schenk de melk in de warme potten en roer in elke pot 1 lepel yoghurt door de melk. Schroef de deksels op de potten, schud ze nog even en zet de potten in de nog warme snelkookpan. De deksel erop en dan de pan op de bank met kussens, dekentje etc erover zodat hij warm blijft. 8 uur laten staan en zet vervolgens de potten in de koelkast. De volgende ochtend is de yoghurt klaar voor gebruik!



Reacties

Populaire posts

Het Franse schoolsysteem versus thuisonderwijs

Zelf Miso maken

Россия