Hoe groen is Brénazet?Hoe proberen wij op Brénazet de ecologische voetafdruk van onszelf en van onze gasten zo klein mogelijk te maken?
We gebruiken zo min mogelijk plastic. Daarom zijn er in de tenten geen plastic bordjes maar echt servies van de brocante dat nog goed is voor een tweede ronde. Houten tuinmeubilair uit eigen atelier. 5 accommodaties hebben een droogtoilet. Gebruik van natuurlijke verf, hout uit het bos en leem in de vakantiehuizen. Het ecologische zwembad heeft een natuurlijke waterfilter en dus geen gebruik van chloor.

We zorgen voor zo min mogelijk afval. De kippen zorgen voor onze eieren, ze eten de eventueel schadelijke insecten uit het gras en ze eten de restjes van ons en onze gasten. We composteren al het groen afval door middel van wormenbakken. Het oude brood wordt gedroogd en bewaard voor de winter om aan de paarden te voeren. De zon verwarmt het water voor de douches van de camping tot 40 graden voor in de zonnecollectoren. Daarna verwarmt de boiler het nog tot 80 graden. Vervolgens hergebruiken wij het water van de douches van de camping.  Nadat het gefilterd is, worden de toiletten ermee doorgespoeld en kan ook de tuin ermee besproeid worden. We vangen ook het regenwater op. We eten grotendeels uit de moestuin en koken daarvan voor onze gasten. We maken tomatensaus en drogen het geoogste fruit en tomaten in de dehydrator. We maken zelf miso, pesto, kruidenthee, kruidenzout, jam en compotes. We fermenteren groenten en vriezen een gedeelte in. In de winter bakken we ons eigen zuurdesembrood in de oven van de houtkachel en maken we onze eigen yoghurt zodat we niet de plastic potjes van de supermarkt hoeven te kopen. Ron kapt het hout voor de winter in een nabijgelegen bos, de houtkachel verwarmd ook gelijk ons douche water en op de kachel staat altijd een ketel met water voor thee of afwas.Ron gaat in het seizoen iedere morgens naar de bakker voor een gezamenlijke broodinkoop. Wij spuiten nooit pesticides. We gebruiken natuurlijke schoonmaakproducten zoals azijn en soda en we maken zelf het wasmiddel voor de wasmachines op Brénazet van Marseille zeep en soda. Mariken maakt zelf huidverzorging producten zoals St Jans olie en smeerwortelzalf. We koken zo veel mogelijk vegetarisch en biologisch.

Dus kom lekker kamperen op Brénazet: u hoeft bij ons geen "vliegschaamte" "kampeerschaamte" of ander soort schaamte te hebben!
Reacties

  1. voel me altijd geinspireerd door Ron en Mariken. zoveel groei in zelfvoorziening, dichtbij de natuur en natuurlijk eten. Heb zoveel mooie herinneringen aan Brenazet. Prachtige gebied en ligging met de tenten en de boerderij. Je komt er tot rust en het is altijd gezellig. Een aanrader!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts

Het Franse schoolsysteem versus thuisonderwijs

Zelf yoghurt maken