Россия


In september 10 dagen naar Rusland geweest met mijn moeder. Het was in een woord indrukwekkend. De Russen zijn aardig en relaxed, ze lijken wat stug op het eerste gezicht omdat ze zichtbaar niet houden van overdreven gedoe of ze hebben gewoon veel mee gemaakt en er valt dus niets te lachen. Het landschap was nogal saai, alleen maar velden met onkruid en geen koe te zien, de boerderijen lagen namelijk niet langs de wegen. De Metro in Moskou is ongelooflijk mooi: paleizen voor het volk uit de Sovjettijd. De Russen hebben hun communistische ideologie ingeruild voor de Russisch orthodoxe religie en de kerken herrijzen als paddenstoelen uit de grond. Moskou by night overtreft vele malen Amsterdam by night; het is te merken dat de elektriciteit goedkoop is. Het eten vond ik lekker vooral de Russische pannenkoekjes gevuld met kool en de heerlijk borsjt (bietensoep).
IMG_0514
Het Kremlin. Poetin was er niet. Hij verplaatst zich voortaan per helikopter zodat hij niet zoveel files veroorzaakt in Moskou waar de files zo wie zo al dagelijkse kost zijn voor de Moskovieten.

IMG_0519 IMG_0522  De metro. Glas in lood en marmer, kroonluchters en schilderijen van gelukkige, jonge, sterke Sovjetburgers.

IMG_0544 IMG_0545Je zou toch niet zeggen dat Rusland door ruimte gebruik wolkenkrabbers moest gaan bouwen. Dat was natuurlijk weer een prestige kwestie. IMG_0588
IMG_0584Mooie fresco’s te zien in de kerken van de vele kloosters die we bezochten, soms verkleed als Russische baboeska’s
IMG_0537
IMG_0560

Ja, alles wat blinkt, is goud in Rusland:
IMG_0611 IMG_0618 IMG_0613 Hierboven twee foto’s genomen in de Hermitage in St Petersburg  

IMG_0642 IMG_0643St Petersburg

IMG_0647 
IMG_0664Peterhof
IMG_0711Zomerpaleis van Catharina
 IMG_0571 Paddenstoelen, ingelegde groenten, bosbessen, zelf gebrouwen bessendrankjes. Jammer dat ik niets mee terug kon nemen in het vliegtuig.
De foto’s zijn een kleine selectie,we hebben zoveel gezien! Het was een prachtige reis en ik bedank mijn moeder voor dit mooie cadeau.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Franse schoolsysteem versus thuisonderwijs

Zelf Miso maken

Goechala trek in Sikkim